Hoe werkt Hypnose?

Directe hypnose

Ik werk met directe hypnose. Bij  directe hypnose passeren we het bewustzijn en de kritische factor, waardoor je direct contact krijgt met je onderbewustzijn. Het onderbewustzijn is de harde schijf, waar alles is opgeslagen wat je in je leven hebt meegemaakt en geleerd hebt. Het is je persoonlijkheid, het bevat je emoties en gevoelens.
Als hypnotherapeut geef ik bijvoorbeeld positieve suggesties om een verandering teweeg te brengen die vervolgens permanent wordt opgeslagen in het onderbewustzijn. Je kunt zeggen dat ik op dat moment de coach ben van jouw onderbewustzijn.

Onderaan de pagina staat een model met uitleg van het bewustzijn, kritische factor, onderbewustzijn en het onderbewuste. Je kunt hier doorheen scrollen.

Ik hoef alleen maar te slapen.....

Dat zou fijn zijn maar is helaas niet waar. Ja, de meeste mensen voelen zich heerlijk ontspannen, maar de antwoorden en oplossingen komen toch echt uit jouzelf. Dat betekent dat jij hard aan het werk bent en volledig onbewust aanwezig. Oftewel je onderbewustzijn is aan het werk. En dat onderbewustzijn vindt de antwoorden die het beste bij jou passen. En die voor jou haalbaar zijn. 

In de week na de hypnose-sessie kan het voorkomen dat je oude gedrag en je nieuwe gedrag, met elkaar in discussie gaan. Uiteraard willen we dat het nieuwe gedrag, het nieuwe normaal wordt. Dus met name in de eerste week moet je soms 'hard' aan het werk om je op de positieve verandering te concentreren. Maar de meeste mensen gaat dit goed af. Ze vinden het vooral 'bijzonder' dat ze deze interne discussie echt meemaken.

Ik ben maar een beetje gemotiveerd

En dat is wel een probleem. Want ik bepaal als hypnotherapeut niet jouw verandering, die bepaal jezelf. Dus wil je eigenlijk niet veranderen. Of wil je niet nu, maar pas volgende maand veranderen... Dan kun je iedereen vertellen dat je dit wel wilt, je onderbewustzijn weet de waarheid. Dus je moet zelf willen veranderen. Anders zal je onderbewustzijn in hypnose zeggen dat hij/zij niet wil veranderen. En dan kan ik niet veel meer. Hooguit vragen of we het kunnen proberen, maar dat is een zwakke start.

Je hoeft uiteraard niet te weten, hoe je moet veranderen. Dat zoekt het onderbewustzijn voor jou uit. Maar de wil om te veranderen, die moet aanwezig zijn.

Kan iedereen in hypnose?

Ja, iedereen die in staat is om instructies op te volgen kan in hypnose. Want jij brengt jezelf in hypnose.  Vergelijk het met de routeplanner in de auto. Jij wilt naar Amsterdam rijden en volgt daarom de instructies van de routeplanner. Heb je geen zin om te luisteren en doe je maar wat, dan kom je vast ergens aan, maar niet in Amsterdam.... 

Oftewel je zult de instructies van de hypnotherapeut moeten opvolgen om in hypnose te komen. En dan lukt het iedereen. 

Oh ja, hypnose doe je dus met je hersens. Mensen die veel denken zijn veel bezig met hun hersens en gaan dus prima in hypnose.